Bölgenin bu alandaki ihracatı yüzde 9,8 artarak 913,2 milyon dolara ulaştı. Sektör, bölge ihracatının yüzde 30,9’unu oluşturarak lider konumunu sürdürdü.
Türkiye’nin ayçiçek yağı ihracatının yüzde 55,2’si 149,2 milyon dolarla, makarna ihracatının ise yüzde 67,3’ü 145,7 milyon dolarla Güneydoğu’dan gerçekleşti. Ayçiçek yağı ihracat fiyatı yüzde 26,3 artarak 1,48 dolara yükselirken, makarnada fiyat yüzde 2,7 düşüşle 0,58 dolara geriledi.
Bölge ihracatında Orta Doğu’nun ardından ikinci sıraya yerleşen Afrika’ya yapılan dış satım yüzde 47,6 artış gösterdi. En fazla ihracat 285,7 milyon dolarla Irak’a yapılırken, Cibuti, Gana ve Sudan gibi Afrika ülkelerine yönelik ihracatta da dikkat çekici artışlar yaşandı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, özellikle Suriye pazarına yönelik ihracatta büyük potansiyel olduğunu belirtti. Kadooğlu, bu ülkeye yapılan ihracatın yılın ilk çeyreğinde yüzde 31,2 artışla 507,9 milyon dolara çıktığını ve bunun 170,8 milyon dolarının hububat sektöründen geldiğini ifade etti.
Buğday ithalatında uygulanan kısıtlamaların mart ayında kaldırılmasıyla birlikte, Suriye’ye yönelik un ihracatında daha büyük artışlar bekleniyor. Kadooğlu, Suriye ile olan ticari ilişkilerin güçlenmesiyle bölgede inşaat, enerji ve gıda sektörlerinde Türk firmalarının daha fazla rol üstleneceğini vurguladı.
TİM Suriye Masası Başkanı da olan Kadooğlu, Türk firmalarının Suriye pazarına daha rahat erişebilmesi adına kamu ve özel sektör iş birliğinde stratejik adımlar atmaya devam edeceklerini ifade etti.