Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un Federal Meclis’te güvenoyu alamaması, ülkede erken seçim sürecini başlattı. Anayasa’nın 68. maddesi uyarınca güvenoyunu kaybeden Scholz, meclisin feshedilmesini talep etti. Ülke, 60 gün içinde genel seçimlere gitmeye hazırlanıyor.
Krizin Arka Planı
Başbakan Scholz’un hükümeti, 6 Kasım’da Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almasıyla sarsıldı. Lindner, aynı zamanda Hür Demokrat Parti’nin (FDP) lideriydi. Bu adımın ardından FDP, koalisyondaki bakanlarını geri çekti ve SPD, Yeşiller, FDP’den oluşan “trafik ışığı koalisyonu” çöktü.
11 Aralık’ta Scholz, erken seçim için zemin hazırlamak adına güvenoyu talep etti. Ancak 16 Aralık’ta yapılan oylamada, Federal Meclis’te güvenoyu alamadı.
Seçim Süreci ve Tarih
SPD, Yeşiller ve Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri seçim tarihi için 23 Şubat 2025 üzerinde uzlaşırken, nihai karar Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından verilecek. Meclis feshedildikten sonra Almanya’nın Anayasası gereği 60 gün içinde erken seçim yapılması gerekiyor.
Güvenoyu Sürecinin İşleyişi
Almanya Anayasası’nın 68. maddesine göre:
- Başbakan, meclisten güvenoyu talep edebilir.
- Güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı 21 gün içinde meclisi feshedip erken seçim kararı alabilir.
Partilerin Hazırlıkları
Seçim tarihi henüz resmileşmemiş olsa da, partiler erken seçim için kampanya çalışmalarına başladı. Hükümet krizinin, seçmen tercihlerinde nasıl bir etki yaratacağı ise belirsiz.