Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, gribal enfeksiyon belirtilerinin bazen gıda zehirlenmesi ile karıştırılabildiğine dikkat çekti. Ancak, risk grubundaki kişiler için İnfluenza A virüsünün ölümcül olabileceği uyarısını yaptı ve bu belirtileri yaşayanların 48 saat içinde hastaneye başvurması gerektiğini söyledi.
En Yaygın Şikayetler
Son günlerde acil servislere başvuran hastaların çoğunun, yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle geldiğini belirten Prof. Dr. Kalamanoğlu Balcı, yapılan testlerde en çok Influenza A, H1N1 alt grubunun tespit edildiğini açıkladı.
Risk Grupları
Özellikle 65 yaş üstü, kronik hastalığı bulunan, hamileler ve çocuklar gibi risk grubundaki kişilerin bu virüse karşı daha savunmasız olduğunu belirten Balcı, “Bu kişiler için erken müdahale çok önemli. Grip bulguları fark edildiğinde, 48 saat içinde hastaneye başvurulması gerekiyor,” dedi.
Aşı ve Erken Tedavi Önerisi
İnfluenza A virüsüne bağlı ölümlerin yaşanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kalamanoğlu Balcı, grip aşısının Eylül ve Ekim aylarında yapılması gerektiğini belirtti. Erken tedavi ve antivirüs ilaçlarının, hastalığın yayılmasını engellediği ve şikayetlerin süresini azalttığını vurguladı.
İzoele Olmanın Önemi
Balcı, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için semptomları gösteren kişilerin maske takarak izole olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, kişisel hijyenin önemine dikkat çekerek, ellerin sıkça yıkanması ve hapşırma/öksürme sırasında ağız ve burunların peçeteyle kapatılması gerektiğini ifade etti.
Mutasyonlar ve Aşılar
Grip virüsünün her yıl mutasyona uğradığını ve grip aşılarının bu mutasyonlar öngörülerek hazırlandığını aktaran Balcı, grip aşılarının her yıl uygulanması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Kalamanoğlu Balcı, gribin, yüksek ateş ve vücut ağrısı gibi şiddetli semptomlarla seyrettiğini, ancak soğuk algınlığının daha hafif bir seyir izlediğini belirterek, tedavi ve zamanında müdahalenin önemine dikkat çekti.