Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Bölgesi Üretim ve İhracat Üssüne Dönüşüyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu”na göre, depremden etkilenen 11 ildeki sanayi sektöründe sağlanan desteklerle büyük bir toparlanma süreci yaşanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kahramanmaraş ve Hatay

Bölgedeki imalat sanayi kapasitesi, Türkiye ortalamasının üstüne çıkarken, yeni yatırımların da katkısıyla bölge, ülkenin önemli üretim ve ihracat üslerinden biri haline gelmeye hazırlanıyor.

Bölgesel Kalkınma Hız Kazanıyor

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da üretim kapasitesinin artırılması ve istihdamın güçlendirilmesi amacıyla çok sayıda proje hayata geçirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2024 yılının Şubat-Aralık döneminde bu illerdeki imalat sanayisi yatırımlarına 3.074 yeni teşvik belgesi verdi. Bu yatırımların sabit tutarı 320,7 milyar TL’yi buluyor ve toplamda 108.196 kişiye iş imkânı sağlanması bekleniyor.

Gaziantep ve Hatay’a Büyük Yatırımlar

Gaziantep, deprem bölgesinde yapılacak en büyük yatırımlara ev sahipliği yapacak şehir olarak öne çıkıyor. Gaziantep için düzenlenen 541 teşvik belgesinin toplam sabit yatırım tutarı 98 milyar 88 milyon TL’yi buluyor ve 11.401 kişiye iş imkânı sağlanacak. Hatay ise 76 milyar 61 milyon TL’lik yatırım tutarıyla ikinci sırada yer alırken, Kahramanmaraş 51 milyar 104 milyon TL’lik yatırımla üçüncü sırada bulunuyor.

Adana da 29 milyar 733 milyon TL’lik yatırımla dikkat çekiyor. Bu yatırımlarla Adana’da 364 yeni teşvik belgesiyle daha fazla istihdam yaratılması planlanıyor.

Diyarbakır’ın Başarısı

Diyarbakır, deprem bölgesinde en fazla teşvik belgesi düzenlenen şehir oldu. Diyarbakır’a 642 yeni yatırım teşvik belgesi verilirken, 22 milyar 874 milyon TL’lik yatırımla 29.533 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

İhracat Artışı ve Kapasite Kullanımı

Türkiye’nin toplam ihracatının büyük bir kısmını oluşturan imalat sanayisi, deprem bölgesinde de hızla toparlanarak büyümeye devam ediyor. 2024’te bölgenin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 19,2 milyar dolara ulaştı. Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır ve Kilis gibi iller, bu dönemde ihracatlarını artıran şehirler arasında yer aldı.

Deprem bölgesinin imalat sanayisi kapasite kullanım oranı, afet sonrası Mart 2023’te dip seviyeye gerilemişken, bölgedeki sanayi yatırımları ve desteklerle 2024 yılı itibarıyla Türkiye ortalamasının üstüne çıktı.

KOBİ’ler İçin Destek Programları

KOBİ’ler de büyük destek aldı. TÜBİTAK tarafından başlatılan destek programları kapsamında, deprem bölgesindeki 156 özel sektör firması 330 milyon TL’lik destek aldı. Ayrıca, Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında, 60.673 işletmeye toplamda 20 milyar TL’lik destek ödemesi yapıldı.

KOSGEB ve kalkınma ajanslarının sağladığı finansal katkılarla, bölgedeki küçük sanayi siteleri ve işletmelerin üretim kapasiteleri artırılmaya çalışılıyor. 2024 sonu itibarıyla bu projelere yaklaşık 4,8 milyar TL harcama yapıldığı belirtiliyor.