Yapılan düzenlemeler, ticarette tağşişin önlenmesi, ihracat denetimi, vergi muafiyetleri ve TÜBİTAK personelinin maaş ve burs hakları gibi birçok konuyu kapsıyor.
Para Cezaları Artırıldı
Yeni düzenlemeye göre, ticari standartlara aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilere 12 bin 20 TL’den 482 bin 204 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Ayrıca, Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ölçü aletlerinin muayene ve ayar işlemlerine aykırı davrananlara 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.
TÜBİTAK’a Vergi Muafiyeti
Kanuna göre, TÜBİTAK’a yapılacak bağış, yardım ve vasiyetler ile kurumun elde ettiği bazı gelirler vergi muafiyetine tabi olacak. Kuruma ait bina, tesis ve araziler de emlak vergisinden muaf tutulacak.
Burs ve Maaş Düzenlemeleri
- TÜBİTAK, başarılı öğrencilere burs verebilecek ve bu burslar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yönetmeliklerinden bağımsız olacak.
- TÜBİTAK personeline ödenecek maaşlar, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki benzer pozisyonların iki katını geçmeyecek şekilde düzenlenecek.
- Kurumda görevlendirilen kişilerin alacağı aylık ödeme ise, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personelin maaşlarını aşmayacak.
TÜBİTAK Yönetim Kurulu’na Yetki
TÜBİTAK Yönetim Kurulu, 250 bin TL’ye kadar olan hukuki ve maddi işlemlerle ilgili dava ve icra süreçlerinden vazgeçme yetkisine sahip olacak. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Yasayla birlikte TÜBİTAK’ın idari ve mali yapısında önemli değişiklikler yapılarak, kurumun daha bağımsız ve etkin çalışması amaçlanıyor.