Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MİT Arşivinde Atatürk’ün Kod Adı Ortaya Çıktı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), internet sitesinde yer alan “Özel Koleksiyon” sekmesinde önemli bir belge yayımladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), internet sitesinde yer alan "Özel Koleksiyon"

2 Şubat 1935 tarihli bu istihbarat raporu, Atatürk’ün kod adının “Robertson” olduğunu ortaya koyarak tarihsel bir gizemi gün yüzüne çıkardı. Raporda, Atatürk ve dönemin diğer önemli isimlerine ilişkin kullanılan kod adları ve dönemin gizli diplomatik ilişkilerine dair dikkat çeken ayrıntılar yer alıyor.

Raporda, Times muhabiri Walter Collins’in Türkiye’deki faaliyetlerini izlemeye yönelik yazışmalar yer alıyor. Belge, Collins’in, Atatürk, İsmet İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak’a ait kod adlarını kullandığını gösteriyor. Atatürk’ün yerine “Robertson”, İnönü’nün yerine “Smith” ve Çakmak’ın yerine ise “Brown” kod adlarının kullanıldığı belirtiliyor. Bu kod adı sisteminin, o dönemdeki yüksek güvenlik önlemlerinin ve istihbarat çalışmaları çerçevesinde yapıldığı anlaşılmakta.

Ayrıca, belgedeki bilgilere göre, Collins İstanbul’a döndükten sonra, Bay Nurettin isimli kişiyle irtibat kurarak Ankara ile gizli iletişim kurmuş. Nurettin, Collins’in talimatlarını ilgili birimlere ileten kişi olarak görev yapıyordu. Bu detay, dönemin diplomatik ilişkilerine dair önemli bir iz bırakıyor.