Ahşap işlemeciliğinin en özel örneklerinden biri olan bu sanat dalı, kursiyer kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor. Kurslarda çeyiz sandığı, el aynası, hediye kutusu gibi ürünler büyük bir emekle üretiliyor.
300 Kursiyer Eğitim Aldı
Belediye tarafından tüm malzemeleri karşılanan kurslarda son 5 yılda yaklaşık 300 kadın eğitim aldı. Kursiyerler, ahşaba şekil verme, motif işleme ve deniz kabuklarından figür oluşturma gibi teknikleri öğrenerek meslek sahibi olma fırsatı yakalıyor.
“Kadınlar Bu Mesleğe Daha Meyilli”
Kurs eğitmeni Mustafa Kaya, kursiyerlerin tamamının kadınlardan oluştuğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu meslek zahmetli ama bir o kadar da değerli. Osmanlı’dan günümüze gelen sedef kakma sanatını yaşatmak için belediyemizle birlikte çaba gösteriyoruz. Kadınlar bu işi çok severek öğreniyor, ürettikleri ürünleri satarak da kazanç sağlıyor.”
Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar
Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, “Bu sanatı öğrenmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hem kendim için hem ailem için katkı sağlıyorum. Böyle bir imkân sunduğu için belediyemize teşekkür ediyorum” dedi. Firdevs Yalçındağ ise “İyi ki gelmişim. Sadece meslek öğrenmiyoruz, özgüven kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kültürel Miras Geleceğe Taşınıyor
Gaziantep’in kültürel değerlerinden biri olan sedef kakma sanatı, Şahinbey Belediyesi’nin açtığı bu kurslarla unutulmaktan kurtuluyor. Kurslar sayesinde hem kadın istihdamına katkı sunuluyor hem de geleneksel el sanatları yaşatılıyor.