Sanatçının son paylaşımı 6 Şubat’ta hastane odasından yapılmıştı. O dönemde Türkiye’yi sarsan büyük depremde hayatını kaybedenleri anan Kahtalı, video mesajında “Hastanede tedavideyim, dualarınızı eksik etmeyiniz, var olunuz,” ifadelerini kullanmıştı.
Mustafa Kahtalı’ya geçtiğimiz yıl Şubat ayında ince bağırsak kanseri teşhisi konmuştu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde tedavi gören Kahtalı, bağırsakları tümörle kaplanıp karaciğerine metastaz yapınca kemoterapi tedavisi aldı. Tedavi süresince, aile dostu turizmci Ramazan Aslan ve sanatçının yakın arkadaşları, dostları ve hemşehrileri ona büyük destek oldu. Zaman zaman hastane odasındaki ziyaretler, zaman zaman ise Aslan’ın otelinde yapılan ziyaretler sanatçının moral kaynağı oldu.
Tedavi süreci boyunca 8 ay boyunca üniversite hastanesinde kalan Kahtalı, son 4 ayını Yaşam Vakıf Hastanesi’nde geçirdi. Bugün sabah saat 03:00’te Antalya’da hayatını kaybeden sanatçının cenazesi, bugün saat 14:00’te Uncalı Kent Mezarlığı’nda yapılacak işlemler ve helallik alınmasının ardından Adıyaman’a gönderilecek.
Cenaze, yarın sabah saat 09:30’da Adıyaman Havalimanı’nda karşılanacak ve ardından saat 11:00’de Kahta’da Kahtalı Mıçe Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek. Öğle namazından sonra Kahta Çağrı Camii’nde cenaze namazı kılınacak ve Kahta Karşıyaka Belediye Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Kahtalı Mıçe, depremde Adıyaman’ın Kahta ilçesinde evini kaybetmişti. 6 Şubat 2023’teki büyük Kahramanmaraş depreminde 100’e yakın akrabasını kaybeden sanatçı, yaşadıklarını “Bomba attılar sandım, dışarıya kendimizi zor attık. Taş üstünde taş kalmamıştı. 100’e yakın akrabamı kaybettim, yaşadığıma sevinemiyorum, burası artık Adıyaman değil, acıyaman,” sözleriyle anlatmıştı.
Sanatçının kızı, seslendirme sanatçısı Venda Altuntaş, babasının halk müziği camiasındaki yerini şu sözlerle anlattı: “Doğduğu coğrafyanın ve halkının ortak sesi olan babam, türkülerle mutluluğunu, kederini, sevincini anlatan ender sanatçılardandı. Toplumun hafızasında önemli bir yere sahipti ve ‘Halk Adamı’ tanımını başarmıştı.”
Kahtalı Mıçe’nin ismi, geçtiğimiz Ağustos ayında Adıyaman Üniversitesi tarafından kabul edilerek ADYÜ Devlet Konservatuvarı’na verilmişti. Ayrıca, Kahtalı’nın hayatını konu alan bir belgesel de yapılmıştı. Belgeselin yönetmeni Serkan Koç’a verdiği son röportajda, Kahtalı, “Tepeye gelmek kolay, önemli olan orada durmak,” diyerek sanatçılığını ve topluma olan katkılarını vurgulamıştı.
Mustafa Kahtalı, 1951 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğdu. 17 yaşında başladığı müzik kariyerinde 19 albüm çıkardı ve halk müziğine önemli eserler kazandırdı. Eserlerinde Ahmet Sezgin, Mahsuni Şerif, Sami Kasap gibi önemli isimlerin şarkılarına da yer verdi. Son yıllarda “Kahtalı” soyadını kullanmaya başlamış, müziğiyle her zaman halkın içinde yer almış ve halkın sesi olmuştur.