Son 50 yılda 36 gölün tamamen kuruduğu, 14 gölün ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor. Uzmanlar, acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, üniversite tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı”nda Türkiye’deki su sorununa dikkat çekti. Konukcu, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini anlatarak, “Son 50 yıl içinde 36 göl kurudu, 14 göl ise kurumayla karşı karşıya. Yağışlar düzensizleştiği için her 5-6 yılda normal kuraklık, 12-16 yılda ise şiddetli kuraklık yaşıyoruz” dedi.
Konukcu, suyun giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini belirterek, dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını, her yıl 300-500 milyon ton kirletici madde ve ağır metalin su kaynaklarına karıştığını kaydetti. Bu durumun, su kirliliği ve ekosistem kayıplarını hızlandırdığını ifade etti.
Trakya’da da su sorununun giderek büyüdüğünü belirten Konukcu, bölgede içme suyu temininde yeraltı sularına büyük oranda bağımlı olunduğunu, ancak yeraltı su seviyelerinin hızla azaldığını vurguladı. “Trakya’da su açığı şu an 141 milyon metreküp. 2050 yılına kadar bu açık 500 milyon metreküpe kadar çıkacak” uyarısında bulundu.
Konferansta ayrıca, Türkiye’nin tohumculuk alanındaki başarıları da gündeme geldi. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohum ticaretinde dünya sıralamasında ilk 10’a girdiğini, 2020’den sonra dünyadaki tohum ticaret hacminin 73,1 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin, 117 ülkeye tohum ihraç eden bir konuma geldiğini belirten Gençer, ülkenin tohumculukta kendi kendine yetebilen bir noktaya geldiğini söyledi.